Kaipaatko inspiraatiota tai apua?

VINKKEJÄ JA OHJEITA

Alusta asti on hyvä opetella huolehtimaan uudesta lempituotteesta asianmukaisella tavalla, jotta sen käyttöikä ja kunto pysyy mahdollisimman hyvänä. Me kerromme meidän parhaat vinkit kuolaimen kunnon ylläpitämiseen ja siihen, mitenkuolainmerkit asetellaan oikein suitsiin. 

WINDERENIN KUOLAIMET 

Geelimateriaali on melko huoltovapaa ja helppo materiaali, sillä se kestää hyvin käyttöä ja siitä on helppo pyyhkäistä kuolainpesussa liat ja kuolaamisen jäljet pois. Geelikuolaimen kanssa tärkeintä on asetella kuolain varmasti oikeaan kohtaan hevosen suussa, jotta mikään terävä pieni hammas tai kohta suussa ei pääse rikkomaan turhaan kuolaimen pintaa. Putsaa säännöllisesti kunnolla kuolainrenkaiden alueet esimerkiksi irroittamalla kiinteärenkaiset sivuosat kuolaimesta sivuosien mukana tulevan työkalun avalla. Huomioi, että pyörivät renkaat eivät irtoa, joten putsaa niiden väleistä erityisen huolellisesti. Suosittelemme myös kuolainpesun jälkeen kuivaamaan kuolaimen ja sivuosat kunnolla, vaikka materiaali ei muutakaan itseään kosteudesta. 

Kuolaimen oikea asettelu Geelikuolainten kanssa on tärkeää, että kuolain asettuu hammaslomaan ja että se ei pääse osumaan ensimmäisiin poskihampaisiin (B ensimmäiset hampaat) tai myöskään kulmahampaisiin (A). Monella hevosella voi olla ikenen sisällä tai näkyvissä myös kuolainloman alueella sudenhampaita, joihin ei saisi kohdistua painetta. Tämä tekee hevosen olon epämukavaksi ja myös voi aiheuttaa kuolaimen vastustelua. Materiaali voi myös hajota jatkuvasta hinkkaamisesta. Kuolain on tarpeeksi kireällä tai hyvässä asennossa yleensä silloin, kun ohjia liikuttaessa / maasta tuntumaa ottaessa poskiremmit eivät jää lörpöttämään yhtään löysänä, vaan pysyvät normaalina kun otat ohjat ja liikutat kuolainta / kokeilet ottaa ohjat tuntumalle. Tarkista kuitenkin oman hevosen suuta samalla kun asettelet kuolainta, jotta näet onko alueella jotakin teräviä pintoja, jonka vuoksi korkeutta pitäisi muuttaa. Liian löysälle jäävä kuolain aiheuttaa hevoselle epäselviä apuja, epävakautta ja vääränlaista kitkaa väärälle alueelle. Liian kireällä oleva kuolain voi päästä osumaan ensimmäisiin poskihampaisiin, jäädä niiden väliin ja tuntua hevosesta erittäin epämukavalta. 

Winderenin kuolaimissa logo on aina maasta vasemmalla puolella katsottaessa hevosen vasemmalla suupielellä W-kirjain ja WINDEREN-teksti osottamassa ylöspäin (katso yllä oleva kuva). 

FAGER BITSIN KUOLAIMET 

Fagerin kuolaimissa on erilaisia materiaaleja, joista osa reagoi kosteuteen tai muuttuviin olosuhteisiin. Titaanikuolainten huolto on helpompaa, sillä ne eivät muutu pinnastaan käytössä materiaalin osalta, mutta sweet iron-materiaalin kanssa on erityisen tärkeä muistaa, että kuolain ruostuu nopeammin, mikäli se jää roikkumaan kosteana kuolainpesun jälkeen - tai jos satulahuoneessa on jatkuvasti paljon kosteutta. Nopea ruostuminen ei ole vaarallista eikä se haittaa hevostasi, mutta voi lyhentää kuolaimen käyttöikää jatkuvasti huoltoa laiminlyötynä, tai voi vaikuttaa materiaalin "hyviin puoliin", eli hevoselle pinnoitteesta tulevan hyvän maun kestoon. 

Paras tapa huoltaa kuolainta kunnolla, on opetella kuivaamaan materiaalista riippumatta kuolaimet aina kuolainpesun jälkeen huolellisesti, erityisesti nivelistä ja kuolainrenkaiden liitoskohdista. Tarkista ennen jokaista ratsastusta liitokset ja renkaat, että ne toimivat normaalisti ja ovat turvalliset ratsastaa. Mikäli huomaat kuolaimessa jotain huolestuttavaa, ota yhteys jälleenmyyjään jolta olet kuolaimen ostanut. Kuolaimen naarmuuntuminen ja sweet iron-pinnoitteen muuttuminen harmaaksi on normaalia Fagerin kuolaimille, mutta mikäli huomaat jotakin normaalista poikkeavaa on aina turvallisempaa varmistaa asia jos se jää mietityttämään. 

Joskus kuolainrenkaat voivat käytössä nitistä hieman, myös uusissa kuolaimissa. Tarkista liitokset ja jos kaikki näyttää normaalilta, niin voit hieman rasvata liitoskohtaa pienellä määrällä esim. ruokaöljyä. Tämä vähentää kitkaa ja ääniefektiä, joka kuivumisesta voi tulla. Fagerin kuolaimissa liitokset ovat kuitenkin todella kiinteät kiinteissä renkaissa, joten nitke voi johtua kitkasta. 


Kuolaimen asettelu     Fagerin kuolaimet asetellaan suuhun niin, että mitta saa olla suhteellisen napakka, mutta kuitenkaan renkaat / sivuosat eivät saada jäädä painamaan poskia napakasti hampaita vasten (erityisesti tarkkailtava loose baucherissa, baby fulmerissa ja muissa isommsisa renkaissa). Mittaan ei kuitenkaan tarvita isoja ylimääräisiä varoja muuten, sillä kuolaimet on suunniteltu sovitettavan napakalla pituudella. Jos olet kahden koon välissä, on varmempi valita isompi kuin pienempi. Mitta saa usein olla kiinteärenkaisissa napakampi, kuin pyörivällä renkaalla. Fagerilla on myös hyvä kuolainteippi, jolla saa renkaan kohdat suojattua niin, etteivät ne nipistä hevosen suupieliä. 

    Kuolaimen logo tulee olla aina maasta katsottuna oikealla puolella hevosen oikealla suupielellä, hevoslogo eteenpäin osoittaen ja tällöin kokomerkinnät & FAGER-teksti jää hevosen laskiessa päätä maata kohden. 

    Kaipaatko apua kuolainten sovituksen kanssa?

    Muista, että sopivan kuolaimen löytämisessä ei tarvitse pärjätä yksin, vaan olemme täällä auttamassa sinua. Teemme myös ratsukoille kuolainsovituskäyntejä, jolloin pääsemme yhdessä ratsain testaamaan kuolaimet ja katsomme, mitä teidän kannattaa kokeilla vielä viikon ajan kotona. Jos haluat vuokrata sovituskäynnin, ota meihin yhteyttä chatissä tai info@equiara.com niin katsotaan miten voisimme auttaa teitä haasteiden kanssa.